Wieczór umbryjski 7-9 listopada 2012

Wieczór umbryjski 7-9 listopada 2012 – spotkanie z właścicielem winnicy Giampaolo Tabarrini.

W dniach od 7 do 9 listopada 2012 roku w Restauracji Pasta i Basta w Warszawie organizujemy cykl spotkań z właścicielem winnicy Giampaolo Tabarrini w formie komentowanych kameralnych kolacji połączonych z degustacją wina.

Terminy spotkań:
7 listopada 2012 roku godz. 17.00
7 listopada 2012 roku godz. 20.00
8 listopada 2012 roku godz. 17.00
8 listoapda 2012 roku godz. 20.00
9 listopada 2012 roku godz. 17.00
9 listopada 2012 roku godz. 20.00

Szczegóły i rezerwacja miejsc:
Sklep WineAndYou Warszawa, ul. Malczewskiego 6, tel. 22 844 20 15
Sklep WineAndYou Milanówek, ul. Piasta 18a, tel. 511 900 900
Restauracja Pasta i Basta Warszawa, ul. Odolańska 5, tel. 22 84 94 075

wina-wloskie-winnica-tabarrini

Menu degustacyjne

antipasti misti
Antipasti misti
Parada włoskich przekąsek na jednym talerzu – szynka parmeńska, salami pikantne, speck, ser gorgonzola, parmezan, ser żółty, oliwki, suszone pomidory, focaccia, grissini.
strozzapreti con salsa tartufata
Strozzapreti con salsa tartufata
Skręcony włoski makaron z aromatyczną pastą z czarnej trufli i natką pietruszki oraz cieniutkimi plastrami parmezanu na wierzchu.
bistecca di manzo
Bistecca di manzo con patate al forno
Grillowany stek z młodej polędwicy wołowej, podawany z ziemniakami pieczonymi z czosnkiem i rozmarynem.

pastaibasta_logo

winnica tabarrini

Winnica Tabarrini

W Umbrii, nieopodal Montefalco, od czterech pokoleń rodzina Tabarrini sprzedawała uprawiane przez siebie winogrona z których powstawały wyśmienite wina. Od końca lat 90-tych, kiedy to nowym właścicielem został Giampaolo Tabarrini, firma dzięki jego wizjonerstwu oraz zaangażowaniu zmieniła kierunek rozwoju decydując się na produkcję własnego wina. Pasja z jaką Giampaolo oraz jego rodzina oddają się produkcji wina wyczuwalna jest w każdym łyku ich win. Filozofia, jaką wyznają jest bardzo prosta: dobre wina powstają od początku do końca wyłącznie z miłości do ziemi, a wielkie wino powstaje na plantacji. Tabarrini są wierni tej zasadzie, wielką uwagę poświęcają „terroir”, samej ziemi, winoroślom oraz ich owocom.

Winnica zachwyca swym widokiem jeszcze długo po zbiorach, kiedy liście Sagrantino olśniewają swoją żywą czerwienią. Połowę upraw z 22 ha plantacji zajmuje szczep Sagrantino, szczep pochodzący z Montefalco, z roku na rok coraz bardziej doceniany przez konsumentów.

Wina produkowane przez Tabarrinich corocznie są bardzo dobrze oceniane w Gambero Rosso’s Italian Wines. Po raz kolejny uzyskały również międzynarodowe uznanie, kiedy to w 2011 roku wino Montefalco Sagrantino CAMPO ALLACERQUA otrzymało 94 punkty w Wine Advocate Roberta Parkera. Natomiast sam Giampaolo uznawany jest za jednego z najbardziej obiecujących młodych winiarzy Montefalco.

W „Encyklopedii wina” Hugh Johnson określa go mianem młodego entuzjasty. Otrzymywane przez winnice nagrody i wyróżnienia sprawiają, że Tabarrini jest najlepszą winnicą w Umbrii.

Tabarrini

winnica tabarrini
winnica tabarrini
winnica tabarrini
winnica tabarrini
winnica tabarrini

www.wineandyou.pl