Podawanie wina

podawanie winaKolejność podawania wina

Zasad jest wiele, natomiast bez wątpienia jedną z najważniejszych jest kolejność podawania wina. Białe przed czerwonym – chociaż lekkie wino czerwone, może być podane przed ciężkim winem białym. Wytrawne wino przed słodkim – pijąc wina w takiej kolejności nie poczujemy nadmiernej kwasowości win wytrawnych. Wina lekkie przed cięższymi – zaczynając od win cięższych możemy nietrafnie uznać iż wina lżejsze są za lekkie i niezbyt ciekawe. Jeżeli chodzi o wiek wina – nie ma zgodności co do kolejności ich spożycia, tu większe znaczenie ma charakter wina, a nie to czy jest to wino starsze, czy też młodsze.

temperatura podawania winaPrzy podawaniu wina ogromne znaczenie ma temperatura

Prawidłowa temperatura dla win musujących to około 8 stopni.

Wina lekkie, aromatyczne, białe około 10 stopni. Tylko przez schłodzenie do prawidłowej temperatury białego wina możemy w pełni wydobyć z niego rześki i świeży smak jak również stanie się ono bardziej aromatyczne.

Białe burgundy i inne wina z chardonnay najlepiej podawać w temperaturze około 12 stopni.

Wina czerwone lekkie i średnio zbudowane najlepiej prezentują swoje walory, jeżeli podamy je w temperaturze 12 – 13 stopni, czyli dość chłodne.

Wina czerwone dobrze zbudowane nie powinny mieć mniej niż 15 stopni – niższa temperatura wyostrza taniny i stają się one bardziej wyczuwalne, nie powinna natomiast absolutnie przekraczać 18 stopni.

oddychanie winaOddychanie wina

Niektóre czerwone wina wysokiej klasy zyskują gdy damy im szansę “odetchnąć” przed podaniem, lecz samo otwarcie i pozostawienie butelki na jakiś czas nie daje odpowiedniego rezultatu, w takich przypadkach nie do uniknięcia jest dekantacja – czyli przelanie wina do karafki. Dekantujemy również wina po to, aby oddzielić ciecz od osadu. Dotyczy to zwłaszcza win nie filtrowanych. Warto przed dekantacją postawić butelkę pionowo na 24 godziny, by osad opadł na dno butelki.

www.wineandyou.pl